Home > Research > Publications & Outputs > How does the environment of a UK hospice impact...

Links

Text available via DOI:

View graph of relations

How does the environment of a UK hospice impact on the social wellbeing of older inpatients?: an ethnographic study

Research output: Contribution to journalMeeting abstract

Published
<mark>Journal publication date</mark>06/2014
<mark>Journal</mark>Palliative Medicine
Issue number6
Volume28
Number of pages1
Pages (from-to)788-788
StatePublished
Original languageEnglish
Event8th World Research Congress of the European Association for Palliative Care - Lleida, Spain
Duration: 5/06/20147/06/2014

Conference

Conference8th World Research Congress of the European Association for Palliative Care
CountrySpain
CityLleida
Period5/06/147/06/14

Abstract

Background: Little is known about how to design inpatient hospice buildings to maximise the wellbeing of the growing number of patients aged 65yrs or over.

Aim: To investigate the impact of a hospice environment on the social wellbeing of older inpatients.

Method: Interviews were conducted with10 staff, 2 visitors and 7 older in-patients at a UK hospice with 8 single and one 4-bed rooms, to elicit their views on the building, and 120 hours of non-participant observation, to find how space was used. Field notes and interview transcripts were subject to thematic analysis using NVivo X, using concepts derived from therapeutic landscapes theory.

Results:
(1) Supervision and independence -The building was constructed around a long blind-ended corridor, with a nurses’ station near the entrance. Those who were
terminally ill or restless were allocated to single rooms near the nurses’ station. Frequent room transfers occurred in response to changing needs, and
older patients disliked these. Room doors were kept open during the day, enabling staff to monitor occupants as they walked along the corridor. There were
several complaints of loneliness from those in rooms at the end of the corridor, as staff visited less often.
(2) Private and public space - Older patients spent most of their time in their rooms, usually seeing visitors at the bedside. Of the available social spaces, the hospice garden was the most visited, and older patients enjoyed contact with nature.
They rarely entered the two patient lounges and conservatory, which were often occupied by staff for meetings, family conferences and meal breaks.

Conclusions: To maximise older inpatients’ social wellbeing, the hospice environment should be designed to balance the need for supervision and independence, and for private and public space. Staff working practices should
ensure that the use of the environment is patient-centred.