Home > Research > Publications & Outputs > How does the environment of a UK hospice impact...

Links

Text available via DOI:

View graph of relations

How does the environment of a UK hospice impact on the social wellbeing of older inpatients?: an ethnographic study

Research output: Contribution to journalMeeting abstractpeer-review

Published

Standard

How does the environment of a UK hospice impact on the social wellbeing of older inpatients? an ethnographic study. / Rigby, Janet; Milligan, Christine; Payne, Sheila.

In: Palliative Medicine, Vol. 28, No. 6, 06.2014, p. 788-788.

Research output: Contribution to journalMeeting abstractpeer-review

Harvard

APA

Vancouver

Author

Bibtex

@article{d6690985a6a0454ab06277417a218423,
title = "How does the environment of a UK hospice impact on the social wellbeing of older inpatients?: an ethnographic study",
abstract = "Background: Little is known about how to design inpatient hospice buildings to maximise the wellbeing of the growing number of patients aged 65yrs or over.Aim: To investigate the impact of a hospice environment on the social wellbeing of older inpatients.Method: Interviews were conducted with10 staff, 2 visitors and 7 older in-patients at a UK hospice with 8 single and one 4-bed rooms, to elicit their views on the building, and 120 hours of non-participant observation, to find how space was used. Field notes and interview transcripts were subject to thematic analysis using NVivo X, using concepts derived from therapeutic landscapes theory.Results:(1) Supervision and independence -The building was constructed around a long blind-ended corridor, with a nurses{\textquoteright} station near the entrance. Those who wereterminally ill or restless were allocated to single rooms near the nurses{\textquoteright} station. Frequent room transfers occurred in response to changing needs, andolder patients disliked these. Room doors were kept open during the day, enabling staff to monitor occupants as they walked along the corridor. There wereseveral complaints of loneliness from those in rooms at the end of the corridor, as staff visited less often.(2) Private and public space - Older patients spent most of their time in their rooms, usually seeing visitors at the bedside. Of the available social spaces, the hospice garden was the most visited, and older patients enjoyed contact with nature.They rarely entered the two patient lounges and conservatory, which were often occupied by staff for meetings, family conferences and meal breaks.Conclusions: To maximise older inpatients{\textquoteright} social wellbeing, the hospice environment should be designed to balance the need for supervision and independence, and for private and public space. Staff working practices shouldensure that the use of the environment is patient-centred.",
author = "Janet Rigby and Christine Milligan and Sheila Payne",
year = "2014",
month = jun,
doi = "10.1177/0269216314532748",
language = "English",
volume = "28",
pages = "788--788",
journal = "Palliative Medicine",
issn = "0269-2163",
publisher = "SAGE Publications Ltd",
number = "6",
note = "8th World Research Congress of the European Association for Palliative Care ; Conference date: 05-06-2014 Through 07-06-2014",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - How does the environment of a UK hospice impact on the social wellbeing of older inpatients?

T2 - 8th World Research Congress of the European Association for Palliative Care

AU - Rigby, Janet

AU - Milligan, Christine

AU - Payne, Sheila

PY - 2014/6

Y1 - 2014/6

N2 - Background: Little is known about how to design inpatient hospice buildings to maximise the wellbeing of the growing number of patients aged 65yrs or over.Aim: To investigate the impact of a hospice environment on the social wellbeing of older inpatients.Method: Interviews were conducted with10 staff, 2 visitors and 7 older in-patients at a UK hospice with 8 single and one 4-bed rooms, to elicit their views on the building, and 120 hours of non-participant observation, to find how space was used. Field notes and interview transcripts were subject to thematic analysis using NVivo X, using concepts derived from therapeutic landscapes theory.Results:(1) Supervision and independence -The building was constructed around a long blind-ended corridor, with a nurses’ station near the entrance. Those who wereterminally ill or restless were allocated to single rooms near the nurses’ station. Frequent room transfers occurred in response to changing needs, andolder patients disliked these. Room doors were kept open during the day, enabling staff to monitor occupants as they walked along the corridor. There wereseveral complaints of loneliness from those in rooms at the end of the corridor, as staff visited less often.(2) Private and public space - Older patients spent most of their time in their rooms, usually seeing visitors at the bedside. Of the available social spaces, the hospice garden was the most visited, and older patients enjoyed contact with nature.They rarely entered the two patient lounges and conservatory, which were often occupied by staff for meetings, family conferences and meal breaks.Conclusions: To maximise older inpatients’ social wellbeing, the hospice environment should be designed to balance the need for supervision and independence, and for private and public space. Staff working practices shouldensure that the use of the environment is patient-centred.

AB - Background: Little is known about how to design inpatient hospice buildings to maximise the wellbeing of the growing number of patients aged 65yrs or over.Aim: To investigate the impact of a hospice environment on the social wellbeing of older inpatients.Method: Interviews were conducted with10 staff, 2 visitors and 7 older in-patients at a UK hospice with 8 single and one 4-bed rooms, to elicit their views on the building, and 120 hours of non-participant observation, to find how space was used. Field notes and interview transcripts were subject to thematic analysis using NVivo X, using concepts derived from therapeutic landscapes theory.Results:(1) Supervision and independence -The building was constructed around a long blind-ended corridor, with a nurses’ station near the entrance. Those who wereterminally ill or restless were allocated to single rooms near the nurses’ station. Frequent room transfers occurred in response to changing needs, andolder patients disliked these. Room doors were kept open during the day, enabling staff to monitor occupants as they walked along the corridor. There wereseveral complaints of loneliness from those in rooms at the end of the corridor, as staff visited less often.(2) Private and public space - Older patients spent most of their time in their rooms, usually seeing visitors at the bedside. Of the available social spaces, the hospice garden was the most visited, and older patients enjoyed contact with nature.They rarely entered the two patient lounges and conservatory, which were often occupied by staff for meetings, family conferences and meal breaks.Conclusions: To maximise older inpatients’ social wellbeing, the hospice environment should be designed to balance the need for supervision and independence, and for private and public space. Staff working practices shouldensure that the use of the environment is patient-centred.

U2 - 10.1177/0269216314532748

DO - 10.1177/0269216314532748

M3 - Meeting abstract

VL - 28

SP - 788

EP - 788

JO - Palliative Medicine

JF - Palliative Medicine

SN - 0269-2163

IS - 6

Y2 - 5 June 2014 through 7 June 2014

ER -